In de ban van Burn-out
In de ban van Burn-out

Daar zit je dan. Huilend op de bank. Futloos en alles voelt beroerd.
Eerst dacht je nog dat het een griepje was. Je voelde je energieloos, maar dat is wel vaker voorgekomen. Eigenlijk, diep vanbinnen, wist je al dat dit iets anders was. En nu, als je erop terugkijkt weet je ook wel dat het er al veel langer zat aan te komen.

Je had al vaker last van een druk hoofd. De hoofdpijn kwam steeds vaker terug en je schouders zaten vast. Fel licht en veel geluid probeerde je al te vermijden, en slapen, echt diep slapen lukte niet meer.

En dan zit je daar. Bij de praktijkondersteuner die zegt, u heeft een ernstige burn-out.  Wie ik? Zeg je nog weifelend. Echt niet… Ik ben een doorzetter en wil mijn werk gewoon goed doen. En het is gewoon een beetje druk de laatste tijd. Maar burn-out, ik?  echt niet.
En nu ga je mij vertellen dat ik rust moet nemen, thuis moet blijven? Terwijl er nog zoveel moet gebeuren. Dat kan toch niet!   Ik kan toch niet zomaar thuisblijven? Hoe moet dat dan op de zaak?

Toch neem je het advies ter harte. Je denkt, ik blij wel een weekje thuis en dan gaat het wel weer.
En inderdaad, naar mate de tijd verstrijkt voel je je weer een beetje beter. Ik kan we weer wat doen, denk je en je geeft door aan jouw leidinggevende dat je er wel weer bent over een week.

Naar mate de dagen verstrijken komt ook de dag in het zicht waarvan je had beloofd er weer te zullen zijn. EN hoe dichterbij die dag komt, hoe meer spanning zich begint op te hopen in jouw lijf.
Je voelt spanning in je maagstreek, De emoties liggen aan de oppervlakte en je voelt de weerstand opkomen. Je kan gewoon nog niet terug. Alleen de gedachte al.

Je gaat weer naar de huisarts. Je krijgt oxazepam mee en weer krijg je het advies rust te nemen. Minimaal 4 weken. Daarna zien we wel verder. Je snapt nu ook wel dat het echt niet anders kan dus neem je het advies ter harte. Hoe kom ik hieruit? Hoe kom ik weer in mijn kracht? Hoe ben ik hier in godsnaam in terecht gekomen. Je hebt geen idee.

En terwijl je thuis zit ga je nadenken. Piekeren zelfs. Hoe moet dit verder. Komt dit ooit wel goed. Ik wil niet aan die medicijnen, maar wat moet ik dan? Wie kan mij helpen.

Je gaat googelen op internet naar meer informatie. Je leest de horrorverhalen van anderen die maandenlang thuis zitten en de schrik slaat je om het hart. Dat nooit, denk je nog. Maar hoe kom ik hier dan snel uit. Dan maar de GGZ gebeld. 3 maanden wachttijd.  Een psycholoog dan maar? Ook maanden wachttijd. Wat nu.

Dan maar verder zoeken. Allemaal advertenties van burn-out coaches. Wie moet ik kiezen. En als die coaches worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Hoe moet dat nu? De stress loopt weer op..

Herkenbaar verhaal:

Wat we hierboven beschreven is een veelgehoord verhaal. En vaak genoeg wordt nog als advies gegeven dat er rust genomen moet worden. Dat de klachten verdwijnen als je maar een paar weken thuisblijft, al dan niet met ondersteuning van medicatie.  En dat is jammer.

Natuurlijk is rust belangrijk en ja, soms is medicatie noodzakelijk. Dus wanneer het moet dan moet het. En wanneer het kan, er ook zo snel mogelijk weer van af.

Wat direct noodzakelijk is in de behandeling van burn-out, is te onderzoeken welke onbewuste gedragspatronen zich in jou hebben gemanifesteerd waardoor jij over je eigen grenzen bent heengegaan. Want je krijgt geen burn-out, je wekt hem zelf op door wat je doet (of nalaat)

Burn-out ontstaat wanneer je lange tijd over je eigen grenzen bent heengegaan zonder dat je de waarde van die grens hebt gerespecteerd.

De eerste stap is dan ook altijd, het onderzoeken van wat ervoor heeft gezorgd dat je die grens hebt genegeerd. Zelfonderzoek. Reflecteren op je eigen gedrag en onderzoeken waar vanuit je dat gedrag hebt ingezet.

Vaak zit er een overtuigingen structuur aan gekoppeld. Je bent gaan geloven dat iets op een bepaalde manier moet worden gedaan. Er is geen speelruimte meer. En juist het ontbreken van die flexibiliteit zorgt ervoor dat je letterlijk vastloopt.

Een goede coach kan je helpen. Soms is dat een kort traject, soms is er iets meer voor nodig, dat ligt bij jou. Maar dat het opgelost kan worden is zeker.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak.
 Onderzoek of er een klik is. En als die er is, onderneem actie. Maak die stap en verander je leven.

Burn-out kan heel lang duren. Maar dat hoeft absoluut niet. De Juiste aanpak ligt binnen jouw handbereik.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen