Jack Smit
Jack Smit

Trainer en coach: Jack Smit

Geboren in Heerhugowaard en inmiddels ook weer woonachtig in Heerhugowaard samen met mijn liefste Linda. Wel pas na een aantal wereldse omzwervingen. Een van die omzwervingen bracht mij in New Zealand waar ik 10 mooie jaren heb mogen doorbrengen. Naast het runnen van een drukkerij samen met mijn jeugdvriend Martin werkte ik in N-Z als Search and Rescue Controller bij New Zealand Searchdogs. Ik kan oprecht zeggen dat dit een van de mooiste periodes van mijn leven is geweest. Ook is het de periode geweest waarin ik me steeds meer ben gaan interesseren in menselijk gedrag en hoe psychologie in elkaar zit.

Ik heb nooit de behoefte gevoeld om psycholoog te worden. Inmiddels bijna 30 jaar later mag ik mijzelf wel bij deze beroepsgroep rekenen hoewel ik daar mijn eigen draai aan heb kunnen geven. Na mijn studie in gedragswetenschappen van dieren kwam ik al vroeg tot het inzicht dat wij mensen eigenlijk niets anders zijn dan denkende dieren. En juist dat denken zit ons vaak in de weg.

Het ontwikkelen van trainingsmethodieken voor dieren (en dan met name honden) was een fascinerende bezigheid. Hoe communiceer je met een hond. Taal snapt het dier niet, dus hoe dan wel. De inzichten die ik in dat vakgebied heb opgedaan blijken vrijwel één op één van toepassing te zijn op mensen.
De problematiek die mensen ervaren gaan allemaal over hoe iets voelt. Bijvoorbeeld: Ik weet wel dat ik nergens bang voor hoeft te zijn, maar het voelt wezenlijk anders. Ik voel die angst wel!
Die problematiek is vaak al als zaadje gepland in de pre-verbale fase van het opgroeiende kind. Dus in de leeftijd van voor 6 jaar, wanneer de neo-cortex (het denkende deel van ons brein) nog bijna niet ontwikkeld en werkend is.

In de afgelopen 30 jaar heb ik alles wat ik op dat gebied kon vinden als een spons opgezogen. Mijn digitale boeken kast omvat meer dan 400 titels. Allemaal over de psyche van de mens. Ik heb me ,buiten de vakstudies van gedracgswetenschappen en psychologie om, verder ontwikkeld als Master Trainer in NLP, (Quantum) Hypnose, IEMT, Systemisch werken, Strategic Internvention Technieken , Analitic Profiling en Heartmath.

Veel meer en veel breder dus dan alleen maar Psychologie. En ik ben nog niet klaar. Het talentenspel van WIllem Glaudemans, een cursus in wonderen en Non dualiteit neemt nu aardig wat tijd in van mijn aandacht. Ik vind het dan ook prachtig hoe alles in elkaar past en bij elke nieuwe studie wordt het beeld van "mens zijn" mij steeds duidelijker. Ik begin het te snappen...

Mijn levensmotto is vrij simpel, en dat gun ik jullie ook.

Alles moet op... Haal eruit wat erin zit en geniet met volle teugen van het leven. Leer hoe je dat kunt bereiken en maak het ook jouw doel. Het leven is er om geleefd te worden. Just make it happen!