NLP: Neuro lingu√Įstisch programmeren

Iedereen beleeft zo nu en dan momenten van stress.

Wat is NLP?

NLP staat voor Neuro Linguistisch Programmeren en omvat zowel de theoretische kant als de praktische toepassing van  NLP technieken.

NLP is de studie van succesvol gedrag. In tegenstelling tot psychologen, die juist focussen op wat er allemaal mis is met je, richt NLP zich juist naar wat wel goed werkt.

Nu is  de term 'programmeren' in de jaren zeventig fout gekozen. Computers waren toen in opkomst en men dacht dat de mens een soort computer was.

Niets is minder waar. Het gaat niet om programmeren. Met NLP kunnen  negatieve patronen in je brein omgezet worden in positieve patronen, waardoor je beter gaat functioneren, wat een positieve invloed heeft op vele vlakken.

Met NLP werd voor het eerst praktisch gekeken¬† welke gedachtepatronen,¬† welke emoties en¬† welk gedrag naar succes leidden en welke juist niet. Er werd onderzocht welke onbewuste strategie√ęn ons motiveren, onze creativiteit stimuleren en ons in mogelijkheden laten denken en welke ons juist remmen of tegenhouden.

NLP toepassen, gaat over het ontdekken hoe jij de dingen doet die je doet en hoe je (indien gewenst) deze kunt veranderen. Hoe reageer jij (communicatie en gedrag) op dat wat je waarneemt en hoe zou je dat effectiever of anders kunnen doen?

NLP: Neuro Lingu√Įstisch Programmeren

De term¬†Neuro Lingu√Įstisch Programmeren¬†betekent simpel gezegd: een methode om de manier waarop wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop¬† reageren, indien wenselijk, te veranderen.

Neuro¬†verwijst naar de interactie tussen de zintuigelijke waarnemingen (zintuigen) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en brein (mind)).¬†Lingu√Įstisch¬†verwijst naar de taal en andere non-verbale staat voor¬†communicatiesystemen die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven.¬†Programmeren¬†verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen¬† ze te veranderen, indien wenselijk.

Het communicatieproces

Om effectiever te kunnen communiceren en gedrag te kunnen veranderen, moeten we eerst weten hoe communicatie werkt.

We nemen allemaal dezelfde buitenwereld waar via onze zintuigen. Toch reageert iedereen anders. Hoe komt dat?

Via een intern proces worden zintuiglijke waarnemingen omgezet in communicatie en gedrag. Dit proces van waarneming tot gedrag wordt weergegeven in het NLP-communicatiemodel.

Op basis van onze waarneming en de filtering van de informatie, vormen we dagelijks vanuit terugkerende gedachtepatronen ons gedrag. Onze gedachtepatronen zijn opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog, geur en smaak. We filteren alle informatie die we ontvangen door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Onze gedachten en stemming sturen ons gedrag, of dit nu wel of niet op feitelijke waarneming berust of vanuit onze terugkerende patronen.

Hier kan NLP een verschil maken.

Door NLP toe te passen, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag, zodat je waar nodig blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt aanbrengen en tot betere resultaten kunt komen.

// Zoeken op deze website

// download hier jouw e-boek over burn-out "the big Burn-out Solution'


// Maak kennis met de coaches van NLPro Coaching

Jack Smit: Public speaker, Executive coach, en communicatie specialist. NLP, hypnose, MCSI coach en heartmath therapeut

Linda Commandeur: Public speaker, NLP & Hypnose Coach en Organisatie Deskundige

NLPro Coaching - Helpt!

Bezoekadres

NLPro-trainings centrum
Jan Duikerweg 12
1703DH Heerhugowaard

 

Direct Contact