Angst, paniek aanvallen of trauma?

Er is een oplossing, ook voor jou. Maak een afspraak!

Het eerste gesprek bij NLPro-Coaching is altijd gratis. Dus voel je vrij een afspraak te maken

Traumabehandeling

Triggers brengen een traumatische ervaring weer tot leven

Wanneer je iets traumatisch meemaakt, reageren je hersenen op ingenieuze wijze om ervoor te zorgen dat jij die vreselijke ervaring overleeft. Maar wanneer die nare ervaring prominent aanwezig blijft in jouw dagelijkse leven, wil je maar één ding: hoe kom ik er vanaf. Als je wilt weten hoe dat werkt, lees dan verder. Of stel je vraag via het contactformulier. We helpen je graag.

Wat is een trauma eigenlijk?

Een trauma is een resultaat dat bijna altijd volgt op een intense, shockerende gebeurtenis. Dan besluiten je hersenen om die ervaring niet volledig en waarheidsgetrouw op te slaan, maar  te fragmenteren.

De vreselijke herinnering wordt in kleine stukjes verdeeld en overal verspreid in de hersenen opgeslagen. Het voordeel daarvan is dat je op het moment zelf de impact van het gebeuren niet ten volle beleeft. Ook achteraf besef je vaak niet de enorme impact van de gebeurtenis en op korte termijn helpt dat om zonder psychisch nadelige gevolgen verder te gaan.

Helaas heeft  deze fragmentatie wel een nadeel:  de schijnbaar onschadelijke  herinneringsfragmenten - her en der verspreid in  je geheugen - kunnen op lange termijn onverwachts getriggerd worden. Ze zetten de vreselijke ervaring weer in gang en spelen het af op het scherm van je geheugen. En dan zie je alles opnieuw gebeuren, de hele film of stukken ervan.

Die triggers zijn soms maar klein en lijken onbeduidend – een geluidje,  een woord, een geur, een beeld – en mede daardoor zeer onvoorspelbaar.

Hoe verwerk je een trauma?

Trauma’s kunnen soms moeilijk te behandelen zijn. Daarbij onderschatten mensen vaak de impact van dergelijke gebeurtenissen. Het onvoorspelbare karakter van de triggers gecombineerd met het gebrek aan een behandeling maakt dat veel slachtoffers zich radeloos voelen. Ze voelen zich opnieuw slachtoffer. En toch is het goed behandelbaar.

1. Het ordenen van gebeurtenissen
Het rangschikken van de gebeurtenissen die het trauma veroorzaakten, is een eerste manier om het contact met de werkelijkheid te herstellen en niet continu in angst verder te moeten  leven. Door de ordening verhuizen de fragmenten (de triggers) van het onbewuste naar het bewuste geheugen. Ze worden als het ware overgeschreven en zorgen ervoor dat je controle krijgt over het verhaal. En dat is uiteindelijk de ultieme wens van elk slachtoffer: opnieuw controle krijgen over zijn of haar emoties en zodoende ook over zijn of haar leven. Dat bereik je niet door je gevoelens te onderdrukken en jezelf niet serieus te nemen. Je moet de gebeurtenis actief herbeleven en je verhaal tot een geordend geheel brengen dat je kunt afsluiten. Zo herstel je het contact van je geest met de werkelijkheid en dat doe je deze keer op een gecontroleerde en effectieve manier.

Dat actieve herbeleven kan op verschillende manieren. Zo is het mogelijk met gebruik van hypnose het trauma te laten herbeleven zonder dat de emoties de overhand krijgen. Je beleeft het dus op een manier die hanteerbaar is.

2. Triggers opzoeken
Op de triggers werken, is een tweede manier om bewuster te worden van je trauma en het contact met de realiteit te herstellen. Maak een lijst van je persoonlijke triggers. Wees alert bij situaties waarbij je angst voelt en noteer welke gebeurtenis en welke gedachten je bang maakten. Stel jezelf dan bewust bloot aan deze persoonlijke triggers zodat je er opnieuw aan kunt wennen zonder angstgevoel.

ICI coaching

International gecertificeerd

// download hier jouw e-boek over burn-out "the big Burn-out Solution'

// Maak kennis met de coaches van NLPro Coaching

Jack Smit: Public speaker, Executive coach, en communicatie specialist. NLP, Hypnose, IEMT, MCSI coach en Heartmath therapeut

Linda Commandeur: Public speaker, Executive coach en communicatie specialist, NLP, Hypnose, Heartmath Coach en Organisatie Deskundige

The big burn-out solution

Door Jack Smit | 7 augustus 2019

The Big Burnout Breakdown Leestijd: 10 minuten! Mijn studiegenoot en goede vriend Pieter Wijtenburg heeft onderzoek gedaan naar Burn-out en heeft hierover een prachtig en treffend artikel geschreven. Met toestemming van Pieter deel ik deze informatie Heel Nederland is bezig met de burn-out. Psychiaters weten niet wat ze ermee moeten en willen het beter begrijpen,…

NLPro Coaching - Helpt!

Bezoekadres

NLPro-Groep
Jan Duikerweg 12
1703DH Heerhugowaard

T.  0722 - 035020
E.  Info@NLPro-Groep.com

 

Direct Contact