Wat is een burn-out

Iedereen beleeft zo nu en dan momenten van stress toch?

 

Burnout of overspannen
Uitgeput voelen, lichamelijke klachten, nergens meer zin in?

Wat is een burn-out?

Burnout is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn, geen energie of motivatie meer te kunnen vinden voor de bezigheden op het werk of privé. De symptomen van burnout beginnen vaak klein met wat algemene (werk)stress. Zit je voor langere tijd in een negatieve "stress" situatie zonder tot een oplossing te komen of uitweg te vinden, dan kun je hier serieus en langdurig last van krijgen. Dat is dan wat men noemt, een burnout. Het is dus heel belangrijk de signalen serieus te nemen, omdat het kan leiden tot een totale burn-out en het herstel ervan wel meer dan een jaar kan duren, als je het niet snel en direct goed aanpakt. Bij een goede begeleiding hoeft een burn-out absoluut niet lang te duren. Dus herken je deze symptomen, maak dan snel een afspraak of lees verder.

 

Stress is een natuurlijke reactie op vervelende situaties. Stress maakt je alert en maakt dat je op zoek gaat naar oplossingen. Dit is ook zo op je werk. Stress uit zich meestal in lichamelijke en geestelijke spanningsklachten. In welke mate jij stresssymptomen ervaart, hangt af van wie jij bent en wat jij in je leven hebt meegemaakt. Jouw manier van denken en je persoonlijke geschiedenis bepalen waarom je in de ene situatie wel stress ervaart en in de andere niet. Ook je leefstijl speelt een rol bij het hanteren van werkstress. Het herkennen van stresssymptomen is de eerste stap naar herstel van werkstress.

Doe de test!

Verschijnselen van burn-out en werkstress.

De symptomen van burnout en werkstress herken je ook aan diverse signalen in je omgeving. Zoals  de manier waarop collega’s op jou reageren, maar ook  een overvolle agenda of  onprettige werksfeer. Net zo belangrijk zijn de signalen die jij zelf aan je omgeving afgeeft. Door stresssignalen uit je werkomgeving en de bedrijfscultuur te herkennen, kom je er sneller achter of jij vatbaar bent voor werkstress. Je bewust zijn van je eigen gedrag en de gevolgen daarvan maakt ook dat je werkstress eerder kunt herkennen én aanpakken.

 

Hoe voorkom je werkstress?

Om werkstress te voorkomen is het nodig dat je gericht aandacht besteedt aan je geest en lichaam. Je lichaam heeft ontspanning nodig. Na periodes van inspanning en groot energieverbruik is het belangrijk te weten hoe je je kunt ontspannen. Je leefstijl speelt daarbij ook een rol. Het biologische ritme dat je lichaam van nature volgt, geeft aan wanneer je het beste kunt eten, slapen, bewegen of rusten.

 

Naast de lichamelijke balans is je mentale balans essentieel voor het voorkomen van werkstress. Door in sommige situaties te accepteren dat je alleen invloed hebt over jouw eigen gedachten, voorkom je ook werkstress.

 

In dit artikel in mijn blog  (Is het wel een burnout) leg ik nog even uit wat nu de verschillen zijn tussen stress, overspannen zijn en burn-out. Niet alles is burn-out. En dat misverstand wordt vaak gemaakt.

ICI coaching

International gecertificeerd

// download hier jouw e-boek over burn-out "the big Burn-out Solution'

// Maak kennis met de coaches van NLPro Coaching

Jack Smit: Public speaker, Executive coach, en communicatie specialist. NLP, Hypnose, IEMT, MCSI coach en Heartmath therapeut

Linda Commandeur: Public speaker, Executive coach en communicatie specialist, NLP, Hypnose, Heartmath Coach en Organisatie Deskundige

The big burn-out solution

Door Jack Smit | 7 augustus 2019

The Big Burnout Breakdown Leestijd: 10 minuten! Mijn studiegenoot en goede vriend Pieter Wijtenburg heeft onderzoek gedaan naar Burn-out en heeft hierover een prachtig en treffend artikel geschreven. Met toestemming van Pieter deel ik deze informatie Heel Nederland is bezig met de burn-out. Psychiaters weten niet wat ze ermee moeten en willen het beter begrijpen,…

NLPro Coaching - Helpt!

Bezoekadres

NLPro-Groep
Jan Duikerweg 12
1703DH Heerhugowaard

T.  0722 - 035020
E.  Info@NLPro-Groep.com

 

Direct Contact